Urocze miasteczko na Pomorzu, Wejherowo, w dniach 28 i 29 września 2024 roku przeobrazi się w prawdziwe epicentrum kulinarne! Plac Jakuba Wejhera znów będzie tętnił życiem, gdyż na te dwa dni powróci tam Festiwal Food Trucków. Wydarzenie to przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów pragnących skosztować smaków z różnych stron świata.
Gastronomiczna strefa otwarta będzie od godziny 12:00 do 21:00 w sobotę oraz od 12:00 do 20:00 w niedzielę. Serce miasta ożyje dzięki obecności mobilnych restauracji, które przyjadą do Wejherowa z różnych części Polski. Kuchnie oferowane przez uczestniczące food trucki są niezwykle zróżnicowane – od włoskich specjałów, poprzez polskie zapiekanki, aż po egzotyczne dania azjatyckie. Jeżeli jesteś fanem amerykańskich burgerów lub marzysz o belgijskich frytkach, to Wejherowo będzie miejscem, które musisz odwiedzić. Dla miłośników bardziej egzotycznych smaków, festiwal zaoferuje również specjały kuchni tajskiej i tybetańskiej.
Food trucki stają się coraz bardziej popularne na całym świecie, a festiwale takie jak ten organizowany w Wejherowie to doskonała okazja do odkrywania nowych kulinarnych doznań. Street food nie tylko szybko zaspokaja apetyt, ale także potrafi zaskoczyć swoim smakiem, różnorodnością i oryginalną kompozycją składników.
Historia food trucków sięga drugiej połowy XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Charles Goodnight jest uznawany za twórcę pierwszego pojazdu tego typu, który serwował ciepłe posiłki dla poganiaczy bydła. Obecnie w USA działa dziesiątki tysięcy takich pojazdów. W Polsce pierwsze food trucki zaczęły działać w 2010 roku. Początkowo były one dostępne tylko w Warszawie, jednak szybko rozpowszechniły się na całą Polskę.