Nadbałtyckie miejscowości turystyczne słyną przede wszystkim z pięknych plaż, ale jest coś jeszcze, co łączy każdą z nich – pyszne jedzenie. Nadmorskie miejscowości w Polsce oferują wiele ciekawych dań, których warto spróbować podczas urlopu. Poznaj najważniejsze z nich!
Dania obiadowe nad morzem
Mówi się, że będąc nad Bałtykiem trzeba spróbować ryby. I rzeczywiście, w miejsowościach nadmorskich ryb nie brakuje. Wędzone lub smażone w towarzystwie frytek będą pysznym, sycącym obiadem. W smażalniach podawane są różne rodzaje ryb, takie jak dorsz, flądra czy halibut, a każdy ich miłośnik może wybrać swoją ulubioną rybę.
Ci, którzy za rybami nie przepadają, mogą skusić się na inne popularne – lecz już nie tak kultowe – dania. W niemal każdej nadmorskiej restauracji podawana jest pizza w różnych wydaniach. Miłośnicy tego włoskiego dania zjedzą nie tylko kultową margheritę albo pepperoni, ale również pizze ze świeżymi owocami morza. Innym popularnym daniem w miejscowościach nadmorskich jest kebab. Jako szybkie i sycące danie świetnie sprawdzi się jako obiad po całym dniu plażowania.
Desery nad morzem
Prócz dań obiadowych w miejscowościach nadbałtyckich można spróbować wyjątkowych deserów. Są one popularne głównie wśród najmłodszych, lecz dorośli z pewnością również od czasu do czasu skuszą się na słodką przekąskę. Najpopularniejsze słodycze nad morzem to przede wszystkim gofry i lody, które orzeźwią w upalny dzień. Osoby preferujące orzeźwienie w formie napoju mogą sięgnąć po slushie, znane również jako granita czyli mrożony sok z kruszonym lodem w owocowych smakach.
Fani bardziej wyszukanych słodyczy powinni zaś spróbować nadmorskiego kołacza lub churros, czyli hiszpańskich precelków, podawanych z cukrem lub słodkimi sosami. Jako ciepłe przekąski doskonale sprawdzą się w chłodniejsze dni oraz jako wieczorna przekąska.